CZEKOLADOWO – NAUKOWE powitanie jesieni.Mimo trwającej pandemii i związanych z tym obostrzeń sanitarnych, 17 osobowa grupa uczniów naszej szkoły wyruszyła bladym świtem do Poznania. Miała to być zupełnie inna wypraw bo planowaliśmy kolejny już udział w Nocy Naukowców, jednak wszystkie tegoroczne wydarzenia odbywały się on-line. W ostatniej niemal chwili udało się zarezerwować termin zajęć dydaktycznych w Ogrodzie Botanicznym UAM. Był to bez wątpienia główny cel naszej wyprawy. Tu braliśmy udział w grze terenowej z wykorzystaniem znajomości poruszania się w ternie (orientacja na mapie) oraz QR kodów. Cała grupa łącznie z naszymi opiekunami bawiła się doskonale – przyswajając jednocześnie niezłą dozę wiedzy biologicznej ale i geograficznej, co zostało zweryfikowane przez organizatorów. Ze względu na fakt, że wykazaliśmy się doskonałą wiedzą botaniczną i biogeograficzną, wszyscy otrzymaliśmy pamiątkowe nagrody.
Po dwóch godzina spędzonych wśród pięknej i malowniczej roślinności, pojechaliśmy do centrum miasta. Tam oglądaliśmy Tyrka i Pyrka a później spacerowym tempem przeszliśmy do Manufaktury Czekolady, gdzie braliśmy udział w warsztatach. Przesympatyczna pani, która prowadziła zajęcia opowiedziała nam o historii czekolady. Była oczywiście degustacja – MNIAM!!!, MNIAM!!! – tego nie da się opisać, to trzeba poczuć na własnych kubkach smakowych. Największą atrakcją dla wszystkich było zrobienie własnej tabliczki czekolady.
I tak dzięki p. mgr Renacie Marciniak – Kolendzie i p. mgr Jolancie Matuszewskiej niezwykle naukowo i niesamowicie słodko powitaliśmy jesień.
RKM