Powiatowy konkurs „ZERO FOOD WASTE – czyli zero marnowania żywności”

Regulamin powiatowego konkursu ekologicznego plastyczno – kulinarnego

„ZERO FOOD WASTE –  czyli zero marnowania żywności„

dla uczniów szkół podstawowych z POWIATU OSTROWSKIEGO.

 

Lubisz gotować? Idea ZERO WASTE jest Ci bliska? Weź udział w konkursie ekologicznym plastyczno – kulinarnym na przepis zgodnie z ideą kuchni ZERO WASTE pt. ZERO FOOD WASTE – czyli zero marnowania żywności”. Jego głównym celem jest kreatywne podejście do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem pełnowartościowej żywności, która zalega w naszych lodówkach i spiżarniach. ZERO WASTE to nie tylko styl życia, który nie jest trudny, gdyż polega na założeniu, że nie marnujemy żywności, staramy się ją jak najlepiej wykorzystać wytwarzając jak najmniej odpadów.

Marnowanie żywności jest olbrzymim problemem i każda akcja promująca oszczędzanie jedzenia jest dobra. Mamy nadzieję, ze idea ZERO FOOD WASTE – czyli zero marnowania żywności nie będzie chwilową modą, ale sposobem na zmianę naszego życia. Bezodpadkowe gotowanie wymaga od każdego z nas zmiany sposobu myślenia. Przykładowe skórki warzyw i owoców zawierają najwięcej błonnika, a zwykle trafiają do śmieci. Bezodpadkowe gotowanie podkręca kreatywność, dlatego proponują ją znani szefowie kuchni z całego świata !!! Przykładem takich działań niech będzie akcja „WastED” nowojorskiego szefa Dana Barbera, do którego szybko dołączyli Gordon Ramsey i Polski kucharz Modest Amaro.

Na świecie powstaje coraz więcej restauracji typu SILO  – to nie tylko restauracje, to przede wszystkim projekty, w których głównym celem jest szacunek dla środowiska, dla sposobu w jaki wytwarzana jest żywność oraz szacunek do pożywienia, który jest niezbędny do rozwoju każdego człowieka. Gotowanie z resztek to nie wstyd – to full chill i fajny skill.

Jeśli troska o środowisko jest Ci bliska i chcesz podzielić się swoją wiedzą na temat znaczenia żywności i pasją do gotowania               a jednocześnie mieć wpływ na zachowania innych młodych ludzi, zapraszamy do udziału w konkursie.

Czekają atrakcyjne nagrody oraz możliwość ugotowania podczas podsumowania konkursu swojej popisowej potrawy / swojego popisowego dania z Chefem Lorkiem Zediu uczestnikiem programu kulinarnego Masterchef.

 

  1. Organizatorem konkursu ekologicznego plastyczno – kulinarnego „ZERO FOOD WASTE – zero marnowania żywności” jest Szkoła Podstawowa im. Ludwika Szymoniaka w Sobótce, Sobótka 72, 63-450 Sobótka, zwana dalej ORGANIZATOREM.
  2. Koordynatorem konkursu jest Renata Marciniak – Kolenda.
  3. Konkurs ma na celu:

 

 

 

 

  1. Uczestnikiem konkursu może zostać uczennica / uczeń szkoły podstawowej z terenu powiatu ostrowskiego.
  2. Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach:

 

  1. Uczestnik musi posiadać zgodę rodzica lub prawnego opiekun na udział w konkursie.

 

  1. Konkurs trwa od 01 marca 2025 roku do 31 marca 2025 roku.
  2. Prace konkursowe wraz z kartą zgłoszenia należy przesłać do ORGANIZATORA konkursu w terminie do dnia 01 kwietnia 2025 roku pocztą tradycyjną lub kurierem na adres:

 

Szkoła Podstawowa im. Ludwika Szymoniaka w Sobótce

Sobótka 72

63-450 Sobótka

z dopiskiem „Konkurs ZERO FOOD WASTE – zero marnowania żywności”

 

  1. Prace przysłane po terminie nie będą ocenianie (decyduje data stempla pocztowego).
  2. Rozstrzygniecie konkursu nastąpi 16 kwietnia 2025 roku w siedzibie ORGANIZATORA.

 

  1. Udział w konkursie jest dobrowolny i bezpłatny.
  2. Zadania konkursowe:

 

 

  1. musi wykonać pracę plastyczną, w której pokaże, jak ważna jest żywność w życiu codziennym człowieka i dlaczego musimy ją szanować;
  2. praca konkursowa musi być wykonana samodzielnie;
  3. technika dowolna (płaska);
  4. format A3;
  5. każda praca musi mieć na odwrocie przyklejoną metryczkę (załącznik nr 3);
  6. każdy uczestnik może zgłosić tylko jedną, samodzielnie wykonaną pracę;

Organizator odrzuca prace, które:

 

 

 

  1. musi wykonać zgodnie z zasadą ZERO FOOD WASTE autorską potrawę lub danie;
  2. wykonać max. 3 zdjęcia przedstawiające poszczególne etapy przygotowywania potrawy / dania konkursowego, w tym zdjęcie z efektem finalnym, (pamiętaj, że ze zdjęć i przepisu musi wynikać, że gotujesz z resztek)lub wykorzystujesz produkty o krótkim terminie ważności;
  3. zdjęcia muszą być wykonane w formacie A5;
  4. podać przepis oraz recepturę z wykazem składników wraz z opisem wykonania (format A4);
  5. cała praca konkursowa musi znajdować się w teczce opatrzonej metryczką przyklejoną na odwrocie teczki (załącznik nr 3);
  6. w celu ułatwienia identyfikacji autorów zdjęć, każde zdjęcie należy podpisać na odwrocie (imię, nazwisko, szkoła).

 

  1. Wszystkie prace konkursowe muszą być złożone za pośrednictwem szkoły, do której uczęszcza uczestnik konkursu.
  2. Uczestnik (rodzic / prawny opiekun uczestnika konkursu) przesyłając zgłoszenie wyraża zgodę na wykorzystanie nadesłanych wraz ze zgłoszeniem konkursowym materiałów graficznych w tym prac plastycznych, przepisów kulinarnych, fotografii i tekstów w celu ich publikowania na stronie ORGANIZATORA.
  3. Prace nadesłane przez uczestników będących osobami nieletnimi, przetwarzanie danych osobowych jest możliwe tylko za zgodą rodzica / prawnego opiekuna dziecka.

 

  1. Ocena prac dokonuje komisja konkursowa powołana przez ORGANIZATORA. Ocena będzie przeprowadzona dwuetapowo:

 

  1. w I etapie będą wyłonieni laureaci w każdej z dwóch kategorii z każdej z gmin.
  2. w II etapie oceniane będą prace laureatów z I etapu (I – III miejsce w każdej z kategorii). Następnie zostaną wyłonione prace finalistów (I – III miejsce w każdej z kategorii).

 

  1. Kryteria oceny prac plastycznych – klasy 1 – 3:

 

 

  1. Kryteria oceny prac kulinarnych – klasy 4 – 8:

 

 

  1. Informacje o wynikach zostaną umieszczone na stronie ORGANIZATORA w dniu ogłoszenia wyników – http://zs-sobotka.osw24.pl/
  2. Ogłoszenie wyników nastąpi podczas uroczystej gali finałowej – 16 kwietnia 2025 roku.
  3. Uczestnicy konkursu zostaną poinformowani o dokładnym terminie i miejscu wręczenia nagród za pośrednictwem szkół do których uczęszczają.
  4. W każdej kategorii zostaną przyznane trzy miejsca. Organizator zastrzega sobie możliwość przyznania nagród ex aequo oraz wyróżnień.
  5. Laureaci i finaliści otrzymają nagrody rzeczowe.
  6. Finaliści w kategorii kulinarnej (tj. uczniowie klas 4-8), będą mieli możliwość gotowana z Lorkiem Zediu uczestnikiem programu Masterchef.
  7. Nagrodzone i wyróżnione prace kulinarne zostaną zamieszczone na stronie ORGANIZATORA w formie e-książki / przewodnika kulinarnego po kuchni ZERO FOOD WASTE – zero marnowania żywności.

 

  1. Regulamin konkursu dostępny jest na stronie ORGANIZATORA http://zs-sobotka.osw24.pl/
  2. Regulamin obowiązuje od dnia 10 lutego 2025 roku tj. od dnia opublikowania go na stronie internetowej ORGANIZATORA.
  3. ORGANIZATOR ma prawo do zmiany postanowień niniejszego regulaminu, o ile nie wpłynie to na pogorszenie warunków uczestnictwa w konkursie.

 

Skip to content