GALA POWIATOWEGO KONKURSU EKOLOGICZNEGO PLASTYCZNO – KULINARNEGO
pod hasłem „ZERO FOOD WASTE – czyli zero marnowania żywności”
z CHEFEM LAURENTIU „LORKIEM” ZEDIU FINALISTĄ 7. EDYCJI PROGRAMU MASTERCHEF POLSKA.
To nie przypadkowe, że finał powiatowego konkursu ekologicznego plastyczno – kulinarnego przypadł w przededniu Światowego Dnia Ziemi, który w tym roku przebiega pod hasłem „Po zrównoważonej stronie mocy”, bo dbanie o planetę to nie tylko ochrona środowiska – powietrza, wody, gleby ale to również niemarnowanie żywności. Właśnie o niemarnowaniu jedzenia mówi się sporadycznie – w domach, szkołach czy w mediach.
Celem konkursu było:
1. promowanie zachowań przyjaznych środowisku, w zakresie życia zgodnie z wartościami zero waste czyli minimalizowaniem marnowania żywności a tym samym ograniczenie ilości produkowanych odpadów organicznych,
2. rozwijanie kreatywności ekologicznej młodych ludzi w zakresie:
a) prezentowania poprzez prace plastyczne swoich pomysłów na oszczędzanie żywności,
b) sztuki kulinarnej z wykorzystaniem zasady ZERO FOOD WASTE w życiu,
3. tworzenie nowych receptur, które posłużą do propagowania i promowania edukacji proekologicznej ZERO FOOD WASTE – niemarnowania pełnowartościowej żywności, która np. została z poprzednich posiłków, po świętach czy uroczystościach rodzinnych, itp.,
4. promowanie idei ZERO FOOD WASTE na terenie powiatu ostrowskiego.
Konkurs dedykowany był uczniom szkół podstawowych z terenu POWIATU OSTROWSKIEGO i odbywał się w dwóch kategoriach:
– kategoria plastyczna, w której brali udział uczniowie klas 1-3 – w tej kategorii należało wykonać rysunek dowolną techniką, na której uczestnik prezentował swoje stanowisko na temat niemarnowania żywności oraz dlaczego należy ją oszczędzać,
– kategoria kulinarna, w której brali udział uczniowie klas 4 – 8 – w tej kategorii należało opracować autorski przepis na danie z resztek.
Konkurs cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem. Dwa zespoły oceniające wyłoniły laureatów.
Zwycięzcami w kategorii I – plastycznej zostali:
Oliwia Miszczyńska – ze Szkoły Podstawowej w Gorzycach Wielkich – zdobywczyni I miejsca
Filip Nazarek z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego we Franklinowie – zdobywca II miejsca
Aleksander Majchrzak ze Szkoły Podstawowej w Sobótce – zdobywca III miejsca
Ponadto wyróżniono:
1. Michalina Dyssy (SP Sobótka)
2. Wojciech Garbiński (SP Gorzyce Wielkie)
3. Hanna Kędziora (ZS-P Topola Mała)
4. Oskar Krzyślak (ZS-P Topola Mała)
5. Liliana Kulińska (SP Gorzyce Wielkie)
6. Jan Matuszewski (SP 7 Ostrów Wlkp.)
7. Hanna Urbaniak (ZS-P Topola Mała)
Zwycięzcami w kategorii – kulinarnej zostali:
Natalia Jura ze Szkoły Podstawowej w Wierzbnie – zdobywczyni I miejsca
Jakub Łukasiewicz ze Szkoły Podstawowej w Sobótce – zdobywca II miejsca
Aleksandra Miazga ze Szkoły Podstawowej nr 5 w Ostrowie Wlkp. – zdobywczyni III miejsce
Ponadto wyróżniono:
1. Mateusz Frąszczak uczeń klasy 6 (ZS-P Franklinów)
2. Zuzanna Jeżyk uczennica klasy 6 (SP Droszew)
3. Tomasz Marciniak uczeń klasy 5 (ZS-P Franklinów)
4. Bartosz Nazarek uczeń klasy 5 (ZS-P Franklinów)
5. Lena Rynowiecka uczennica klasy 8 (SP nr 5 Ostrów Wlkp.)
6. Nikola Sierańska uczennica klasy 4 (ZS-P Franklinów)
7. Iga Tomczak uczennica klasy 5 (SP Sobótka)
Laureaci w kategorii kulinarnej w czasie gali finałowej gotowali
z Chefem Laurentiu „Lorkiem” Zediu, zdobywcą 2. m w 7. edycji programu Masterchef Polska, który został zaproszony do naszej szkoły przez Renatę Marciniak – Kolendę.
Część prac nadesłanych na konkurs została zamieszczona w e-booku, który jest produktem finalnym naszego projektu – konkursu. E-book, który od dziś jest dostępny na stronie naszej szkoły, powstał z inspiracji młodych ludzi, którzy wzięli udział w konkursie powiatowym, poświęconym tematyce ZERO FOOD WASTE. Uczniowie, wykazali się ogromną kreatywnością i zaangażowaniem, prezentując przepisy, które pozwalają nie tylko wykorzystać resztki jedzenia, ale także stworzyć z nich pyszne, zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Każdy przepis jest nie tylko łatwy do przygotowania, ale również pełen smaków, które odmienią Twoje spojrzenie na resztki w kuchni. To przepisy na klasyczne przekąski oraz dania, można by powiedzieć z górnej półki. W e-booku znajdziesz również inspiracje do własnych działań w zakresie zmniejszania marnotrawstwa żywności..
Wspólna praca nad tym projektem dowodzi, że młode pokolenie dostrzega konieczność dbania o przyszłość naszej planety i podejmuje świadome decyzje konsumenckie. Pragniemy, aby młodzi ludzie – uczestnicy naszego konkursu, stali się w swoich Małych Ojczyznach AMBASADORAMI gotowania zgodnie z zasadą ZERO FOOD WASTE.
GOTOWANIE Z RESZTEK TO NIE WSTYD – TO FULL CHILL I FAJNY SKILL.
Szczególne podziękowania kierujemy do fundatorów nagród dla uczestników konkursu:
Krzysztofa Grabowskiego – Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego
Pawła Rajskiego – Starosty Powiatu Ostrowskiego
Dariusza Pryczaka – wójta Gminy Ostrów Wielkopolski
Bardzo serdecznie dziękuję moim przyjaciołom – darczyńcom, dzięki którym mogłam zorganizować warsztaty kulinarne dla uczestników konkursu, prowadzone przez Chefa Laurentiu „LORKA” Zediu:
Mercedes – Beznz Auto Partner – J. i A. Garcarek z Ociąża
GÓRECZNIK Karczma Hotel z Przygodzic
Łukasz Otwieska Młyn Ostrów Wielkopolski z Ostrowa Wielkopolskiego
Tomasz Szczuraszek Zajazd Wielkopolski Klara z Sobótki
Mirosława Litwin – Kraska BUDOMAX z Ostrowa Wielkopolskiego
Spółdzielczy Bank Ludowy ze Skalmierzyc Nowych
AG – TOM Centrum Kamienia z Czekanowa
Lazur – Spółdzielczy Związek Producentów Rolnych ze Skalmierzyc Nowych
Wszystkim z całego serca dziękujemy, a uczestnikom konkursu GRATULUJEMY:
mgr Renata Marciniak – Kolenda – nauczycielka biologii, języka polskiego, wychowawca świetlicy szkolnej – inicjatorka i organizatorka konkursu
mgr Filip Gwóźdź – nauczyciel języka angielskiego i informatyki – współorganizator konkursu.